Plandavky

  Kde a kdy se objevila první plandavka, o tom historie mlčí. Jedni se domnívají, že třpytka je stará jen pár století a objevila se poté, co na stříbrnou lžičku, která náhodně spadla do vody, zaútočil pstruh. Jiní odkazují na nálezy archeologů, sahající až do paleolitu. Údajně byly nalezeny figurky z kamene ve tvaru ryb s otvory, které mohly být používány k přivazování lovné šňůry a připevnění háčků. V takovém případě, by třpytka byla stará již kolem milionu let.
 O tom, že první třpytka, kterou člověk použil při lovu dravců, byla plandavka, asi nebude sporu.

 Dnes je velké množství nejrůznějších nástrah, někdy i chytlavějších než plandavky, ale u rybářů jsou stále velmi populární. Plandavek je celá řada a jsou univerzální. K jejich výhodám můžeme přidat možnost přesného a dalekého náhozu, a proto se používají tehdy, když je zapotřebí prolovit velkou část vody a najít ryby. Ovšem to hlavní je, že jednou a tou samou třpytkou, i tou nejlehčí, můžeme prochytat všechny horizontální vrstvy vody, od hladiny až ke dnu.

 Na našich stránkách jsou představeny tři generace plandavek:

           Norstream

Jedná se o tradiční, lisované plandavky těch nejúspěšnějších tvarů. Jsou praktické a chytlavé ve dnech, kdy jsou ryby aktivní a to hlavní: nejsou drahé.

           Extreme Fishing

Příkladem toho, jak udělat maximum pro vylepšení jak vnějšího vzhledu tradičních třpytek, tak i vylepšení jejich funkčnosti (a hlavně chytlavosti) je tato firma. Použitím lepších materiálů, technologií a kvalitou bez kompromisů. Výsledkem je zasloužená popularita mezi rybáři na celém světě. Překvapivé a nečekané úlovky si prostě vyžadují obdivu. Jejich vyšší cena je zcela oprávněná.

           Russian Bait

 Tato firma se vrátila ke kořenům výroby třpytky z kovu, na nové technologické úrovni. V minulých dobách, kdy třpytky dělalo jen pár zručných lidí ( a takoví lidé byli určitě v každé zemi ), byly třpytky poněkud jiné, než dnešní výlisky. Žádné hrany, vše vyhlazené, vybroušené. Příčný profil těla plandavky připomínal půlměsíc. Základním materiálem měď, s přídavkem olova, stříbra a zlata. Nezřídka se na povrch třpytky gravírovaly různé obrázky s rybářskou tematikou nebo rybí šupinky a ploutve. Při výrobě takovýchto třpytek nikdy nedošlo k větší sérii. Byly vzácností a velmi ceněné, nehledě na vysoké náklady. Pravdou je, že přívlač byla dostupná jen velmi bohatým lidem.
Současné výlisky jsou vůči těmto třpytkám pouhou karikaturou podobnosti.
 Co se týče nové technologické úrovně. „Russian Bait" si osvojila technologii lití plandavek ze slitin mědi, a přesněji takovou, která se používá při tvorbě šperkařských ozdob. Umožnilo to zadávat jakékoliv tvary, různé tloušťky těla třpytky jak po délce, tak v šířce. Vytvářet popravdě unikátní třpytky, jak podle vnějšího vzhledu, tak ohledně geometrie těla s doplňkem uměleckých zobrazení na různá témata.
 Chytlavost těchto třpytek se nachází na hraně možných představ o úspěšné plandavce. Potvrdilo to i vítězství firemního družstva na závodech „Bitva výrobců". Ne jednou, ale tři roky za sebou, a sice v r. 2014, 2015 a 2016, vyhráli první místo z 15 družstev z různých zemí, zastupujících vedoucí značky ve výrobě plandavek.
 Samozřejmě jsou tyto plandavky dražší než nějaké lisované. Proč? Seznamte se na internetu s výrobou šperkařských výrobků. Hned to bude jasné.
 Nehledě na vysoké ceny jsou třpytky populární mezi rybáři na celém světě. Naše obavy ohledně prodeje nebyly opodstatněné.
 Deficit některých modelů, je pociťován neustále. Naše objednávky bývají vyřizovány delší dobu, protože fronta u výrobce je velmi dlouhá...